http://www.treking-liga.com

Treking liga je serijal od 7 planinarskih maratona koje se održavaju na najljepšim planinama i prirodnim predjelima Hrvatske: Velebit, Učka, Risnjak, Mosor, Medvednica, otok Ugljan. Ove godine u Treking ligi je i gost - Durmitor, crmogorski planinski biser.

DESTINACIJE
Treking liga obuhvaća dva nacionalna parka – Paklenicu i Risnjak, tri Parka prirode – Velebit, Medvednica i Učka te područje od čak sedam hrvatskih županija: Splitsko-dalmatinsku, Zadarsku, Ličko-senjsku, Primorsko-goransku, Istarsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku te grad Zagreb.

ORGANIZACIJA
Treking ligu organiziraju Klubovi pustolovnih sportova «Multisport» i «Stampedo», Društvo za sportove u prirodi «Ad natura», Udruga «Trs» i ove godine Atletski klub «Sljeme», a sve pod patronatom Gorske službe spašavanja te u suorganizaciji Parkova prirode Učka, Medvednica i Velebit i Nacionalnih parkova Risnjak i Paklenica.

Organizacijski tim Treking lige sastavljen je od ljudi koji su se natjecali na najprestižnijim svjetskim pustolovnim utrkama (Maroko, Vijetnam, Čile, Argentina, Južnoafrička Republika, Brazil, Portugal, Poljska). Desetogodišne iskustvo u organizaciji mnogobrojnih outdoor natjecanja i evenata jamac su visoke kvalitete i sigurnosti projekta.

TRADICIJA
Treking liga ove će godine doživjeti svoje 5. izdanje. Prošle godine na utrkama lige je nastupilo 350 natjecatelja iz 5 zemalja. Zbog izuzetnog interesa odlučili smo proširiti ovaj koncept natjecanja i na druge hrvatske planine te vjerujemo kako će ovaj projekt postati tradicionalan i prepoznatljiv hrvatski brand.

KONCEPT UTRKA
Utrke Treking lige prilagođene su i namijenjene zahtjevima rekreativaca, spotaša-amatera, vrhunskih sportaša, turistima i zaljubljenicima u planine. Utrke su podijeljene u dvije težinske kategorije (Ultra: duža staza, Planinarska/Light: kraća staza), a konačni poredak odvojen je za muškarce i žene. Dužine utrka kreću se od 30-100 kilometara.

Utrke traju od 5-10 sati (Medvednica, Risnjak, Mosor, Učka, Ugljan, Durmitor) dok Velebitski treking traje 20-30 sati.Tijekom utrke natjecatelji sa sobom moraju nositi svu propisanu opremu, potrebnu hranu i tekućinu za cijelu utrku. Staze utrka nisu označene, točna navigacija i brzina faktor su uspjeha.

Utrke na Risnjaku, Učki i Velebitu su također i kvalifikacijske utrke za utrku Ultra trail du Mont Blanc.